De radicale Bonhoeffer De radicale Bonhoeffer
Basis is het (her)lezen van een aantal gevangenisbrieven van Dietrich Bonhoeffer zoals deze verzameld zijn in ‘Verzet en Overgave’.
Deze brieven waarin schetsen van een ‘christendom zonder religie’ worden geformuleerd vormen een bron van inspiratie voor John D. Caputo en Peter Rollins.


John D. Caputo (1940)

In ‘Hopeloos hoopvol’ – belijdenissen van een postmoderne pelgrim -  beschrijft godsdienstfilosoof John D. Caputo  op zeer persoonlijke wijze zijn spirituele reis. Van het katholieke jongetje in de jaren vijftig dat graag naar de sterren staarde tot de postmoderne filosoof die ondanks alles blijft hopen op het koninkrijk van God. Een religie zonder religie is wat Caputo probeert te omschrijven. Hij doet dit op een aangrijpende, concessieloze wijze, waarbij hij zich een weg zoekt tussen mystiek, filosofie en theologie. 

Peter Rollins (1973)
Het ‘religieloze christendom’ van Peter Rollins

Peter Rollins is een jonge, provocerende inspirator van de ‘emerging churches’ beweging.
Tot nu toe zijn twee boeken van hem in het Nederlands vertaald: ‘De orthodoxe ketter’ en ‘Verslaafd aan God’. 
Hij is ‘op zoek naar vorm van geloven en een manier van kerk-zijn waarin ruimte is voor twijfel, ambiguïteit en de complexiteit van het leven’.
Is Peter Rollins een provocateur? Of is hij, zoals zijn vriend John D. Caputo hem omschreef  ‘een nieuwe Bonhoeffer voor de 21e eeuw’?


Voorlopig heb ik vier donderdagavonden in de Bethelkerk gepland om in gesprek met elkaar en met teksten van deze denkers een spannende zoektocht te gaan.
  • 18 oktober
  • 22 november
  • 17 januari
  • 14 februari
Telkens 20.00 uur in de Bethelkerk

Er worden kopieën van de te lezen gedeelten gemaakt.

Opgave en informatie bij:

ds. Guus A.V. Fröberg
predikant@ambachtoost.nl
terug