september 2015: Mexico en Iran september 2015: Mexico en Iran

Mexico

Yecenia Armenta Graciano werd op 10 juli 2012 door politieagenten in burger aangehouden. Ze werd een auto ingeduwd, geblinddoekt en geboeid. De politie bracht haar naar een onbekende locatie waar ze haar ondervroegen en martelden. Armenta werd verdacht van betrokkenheid bij de moord op haar man die een week eerder in het openbaar was doodgeschoten. Ze sloegen haar, deden een plastic zak over haar hoofd en verkrachtten haar. Armenta bekende de moord toen de politie dreigde haar kinderen te verkrachten en te vermoorden.
Meer informatie

Iran

De Iraanse Mohammad Ali Taheri hoorde op 1 augustus dat hij de doodstraf krijgt voor zijn spirituele opvattingen en lessen. Dat is een ernstige schending van het recht op gedachte, geweten en godsdienst. Taheri is de oprichter van een alternatieve spirituele beweging, genaamd Erfan-e Halgheh. Hij heeft een groot aantal volgelingen in binnen- en buitenland en schreef enkele boeken die ook in Nederlandse boekhandels te koop zijn. In 2011 werd Taheri al veroordeeld voor 'het beledigen van Islamitische heiligheden'. Sindsdien zit hij in eenzame opsluiting. Al vier keer probeerde hij daar zelfmoord te plegen en het gevangenispersoneel dreigde meerdere malen zijn vrouw en kinderen om te brengen. 
Meer informatie

Gelukkig ook weer goed nieuws

Wit Rusland

Op 22 augustus werden Mikalai Statkevich, en de oppositiekandidaten Yury Rubtsou, Mikalai Dziadok, Ihar Alinevich, Artsiom Prakapenka en Yauhen Vaskovich na een presidentieel pardon vrijgelaten. Statkevich werd in mei 2011 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf met zware arbeid wegens 'aanzetten tot massa-onrust'. Hij was een van de mensen die werden opgepakt in verband met demonstraties tegen de herverkiezing van president Lukashenka in 2010. Statkevich was toen presidentskandidaat.

Servië

De 53 Roma-families die tijdelijk in het gehucht Grmec in de Servische gemeente Zemun wonen, kregen het goede nieuws dat de sloop van hun huizen is uitgesteld. Aan alle families is beloofd dat zij een alternatieve woonruimte krijgen, mocht er sprake van uitzetting zijn. De plaatsvervangende premier van Servië en minister van Woningbouw, Transport en Infrastructuur, Zorana Mihajlovic, liet Amnesty International weten dat de Servische overheid de gemeente Zemun had bevolen de Roma-families niet uit hun huizen te zetten. Ook de sloopplannen zullen niet worden uitgevoerd.
 
terug