Amnesty bij wijkgemeente Ambacht Oost Amnesty bij wijkgemeente Ambacht Oost
In ons welvarende Nederland zijn de meeste rechten goed geregeld. Men mag zeggen wat men wil, geloven wat men wil, men mag kan zijn recht halen als men wil, rechters zijn niet of nauwelijks bevooroordeeld en corruptie, een van de manieren waarmee mensenrechten snel geschonden worden, komt weinig voor. 
Dat is helaas niet overal zo.

Daarom sluit de wijkgemeente Ambacht-Oost zich al decennia lang (al vóór de fusie van 3 wijkgemeenten in 2009) aan bij de maandelijkse schrijfacties van Amnesty International

Op deze pagina vindt u de schrijfacties die wij voeren en hebben gevoerd.

Klik op 'Lees meer' voor meer informatie over de manier waarop wij dit doen.
lees meer »
 
Het effect van schrijfacties Het effect van schrijfacties

Zij kwamen vrij in 2016.

Met onderstaande onderlegger kwam Willy van Bree bij ons. Zij had dit als materiaal gebruikt in de klas.
Wij konden het niet laten om een foto ervan op deze site te zetten.

Wilt u het origineel bekijken, zie dan hier:
http://schrijfmarathon.amnesty.nl/wp-content/uploads/2016/10/Onderlegger-2.pdf
 
Januari 2017: Turkije en Indonesië Januari 2017: Turkije en Indonesië

Turkije

De Turkse autoriteiten hebben op 22 november de sluiting bevolen van 375 ngo’s, waaronder enkele prominente mensenrechtenorganisaties. Dit gebeurde onder voorwendsel van de noodtoestand. De bezittingen van de organisaties zijn vanaf nu eigendom van de staat.
Meer informatie

Indonesië

Papoea-activist Steven Itlay en dertien anderen verzamelden zich op 6 april 2016 bij een kerk om samen te bidden en geweldloos te demonstreren voor een onafhankelijk West-Papua. De autoriteiten pakten hem op en veroordeelden hem voor ‘opruiing’.
Meer informatie

Goed nieuws

Rusland

De Russische milieuactivist Yevgeny Vitishko werd in 2014 opgepakt, een dag voordat de Olympische vlam aankwam in Sotsji. Hij kwam op 22 december 2015 vrij, precies een jaar geleden. Hij vertelt over de invloed die de vele brieven die hij ontving op hem hadden.

China/Tibet

Op 4 december kwam de Tibetaanse Dolma Tso vrij. Ze heeft drie jaar in de gevangenis gezeten. Dolma Tso was opgepakt nadat ze het lichaam van haar buurman, die zichzelf in brand had gestoken, in een auto tilde. Daarop werd ze van moord beschuldigd.

 
 
December 2016: Iran en China December 2016: Iran en China

Iran

De Iraanse Mohammad Ali Taheri zit al ruim vijf jaar vast vanwege zijn spirituele opvattingen. Hij ging meerdere keren in hongerstaking. Sinds 16 oktober mag hij geen contact meer hebben met zijn familie en advocaat en is zijn verblijfplaats onbekend.
Meer informatie

China

De Chinese autoriteiten pakten burgerjournalist Qin Chao op omdat ze verslag wilde doen van de bijeenkomst van economische wereldleiders begin september.
Meer informatie

Gelukkig ook weer goed nieuws

Venezuela

Het prominente Venezolaanse parlementslid en mensenrechtenactivist Rosmit Mantilla werd donderdag 17 november na twee jaar gevangenschap vrijgelaten. Hij werd sinds 2014 in voorarrest gehouden in het gebouw van de veiligheidsdienst in de hoofdstad Caracas vanwege zijn mensenrechtenwerk.

Iran

De Canadees-Iraanse professor Homa Hoodfar is op maandag 27 september vrijgelaten uit de Evin-gevangenis in de Iraanse hoodfstad Teheran. Amnesty beschouwde haar als een gewetensgevangene en voerde actie voor haar.
 
November 2016: Saoedi-Arabië en Egypte November 2016: Saoedi-Arabië en Egypte

Saudi-Arabië

Mensenrechtenverdediger Dr. Saud al-Hashimi kreeg onlangs in de gevangenis twee beroertes. Hij krijgt in de gevangenis niet de medische zorg die hij nodig heeft. Meer informatie

Egypte

De bankrekeningen van vijf Egyptische mensenrechtenverdedigers zijn sinds 17 september bevroren. Zij zouden volgens de rechtbank in Caïro geld uit het buitenland hebben ontvangen zonder toestemming van de overheid. De kans is groot dat ze worden vervolgd voor het ‘beschadigen van de nationale veiligheid. Dan riskeren ze een gevangenisstraf van vijfentwintig jaar. Meer informatie

Gelukkig ook weer goed nieuws

De Canadees-Iraanse professor Homa Hoodfar is op maandag 27 september vrijgelaten uit de Evin-gevangenis in de Iraanse hoofdstad Teheran. Amnesty beschouwde haar als een gewetensgevangene en voerde actie voor haar. Op 6 juni 2016 werd de gepensioneerde professor in de antropologie opgepakt. Sindsdien zat ze in eenzame opsluiting vanwege verzonnen aanklachten; ze zou een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

De Iraanse natuurkundige Omid Kokabee (33) is voorwaardelijk vrijgelaten. Hij zat een gevangenisstraf van tien jaar uit. Amnesty beschouwde Kokabee als een gewetensgevangene, omdat hij tijdens zijn verzet nooit geweld heeft gebruikt. In 2011 werd Kokabee opgepakt omdat hij verdacht werd van ‘het samenspannen tegen de nationale veiligheid’. Later werd hij beschuldigd van ‘het communiceren met de vijandige regering van de Verenigde Staten’ en ‘het maken van illegale en onrechtmatige winst’. In werkelijkheid werd Kokabee veroordeeld omdat hij weigerde mee te werken aan militaire projecten in Iran en om zijn legale banden met buitenlandse academische instellingen. 
 
 
Oktober 2016: Nigeria en Colombia Oktober 2016: Nigeria en Colombia

Nigeria

Ten minste duizend gezinnen dreigen op straat te komen te staan omdat de overheid van plan is hun huizen te slopen. Er is hen geen alternatieve huisvesting of andere vorm van compensatie aangeboden.

Colombia

Miguel Briceño, leider van de boerengemeenschap El Porvenir in Colombia, wordt door paramilitairen bedreigd omdat hij strijdt voor teruggave van zijn land.

Goed nieuws

Egypte
De Egyptische autoriteiten hebben twintiger Islam Khalil eindelijk op vrije voeten gesteld. Na te zijn ontvoerd, mishandeld en gemarteld én nadat zijn borg was betaald werd hij afgelopen woensdag vrijgelaten uit de gevangenis. Tien dagen nadat een bevel werd uitgevaardigd voor zijn vrijlating.
Congo
In de Democratische Republiek Congo zijn vier activisten vrijgelaten. Onder de vrijgelatenen zijn Fred Bauma en Yves Makwambala, gewetensgevangenen voor wie Amnesty onder andere actievoerde tijdens de schrijfmarathon op 10 december 2015.
 
 
Juli 2016: India en China Juli 2016: India en China

India

Santosh Yadav is journalist in de Indiase staat Chhattisgarh. Hij schreef over seksuele intimidatie door de politie tegen inheemse Adivasi-vrouwen. De autoriteiten pakten hem daarvoor op. Hij kan tien jaar cel krijgen.

China

In oktober 2015 pakten de Chinese autoriteiten Tang Zhishun en Xing Qingxian op toen ze de zoon van een vastgezette advocaat hielpen China te ontvluchten. De twee mannen verdwenen lange tijd.

Gelukkig ook weer goed nieuws

De Syrische vluchteling Fadi Mansour is op 11 juni met zijn familie in Melbourne (Australië) herenigd. Mansour werd sinds 19 maart in het Turkse Adana vastgehouden. Daarvoor had hij al meer dan een jaar onder onmenselijke omstandigheden vastgezeten op het vliegveld van Istanbul.
 
De Gay Pride in de Oekraïense hoofdstad Kiev vreedzaam is verlopen dankzij grootschalige politiebescherming. In tegenstelling tot eerdere jaren kwamen de autoriteiten deze keer hun verplichting na om het recht om te demonstreren te beschermen. Dit is een belangrijke stap bij het tegengaan van discriminatie van homo’s, lesbiennes, transgenders, biseksuelen en interseksuelen.
 
 
Maart 2016: China en Rusland Maart 2016: China en Rusland

Rusland

Gemeenschapsleider Sergei Nikiforov moet naar alle waarschijnlijkheid de cel in omdat hij protesteerde tegen de komst van een goudmijn.
meer informatie

China

De Chinese activiste Liu Ping is in juni 2014 veroordeeld tot zesenhalf jaar gevangenisstraf. Ze zette zich in voor een einde aan de corruptie in haar land.
meer informatie

Goed nieuws

Gelukkig zijn er ook weer goede nieuwsberichten:

Mexico

Yecenia Armenta bedankt Marathonschrijvers: ‘Ik las alle brieven’ Ik las ze allemaal. Het is opwindend je te realiseren dat er mensen zijn die zich om anderen bekommeren. En ze kennen me niet eens.’

China

In China zijn Zeng Feiyang en Meng Han vrijgelaten. Ze waren opgepakt voor ‘het bijeenbrengen van een menigte om de sociale orde te verstoren’. Zeng Feiyang geniet in de provincie Guangdong, in het zuiden van het land, veel aanzien vanwege zijn inzet voor het respecteren van arbeidsrechten.
 
Februari 2016: Saoedi-Arabië en Israël Februari 2016: Saoedi-Arabië en Israël

Israël

De Palestijnse politica en mensenrechtenactiviste Khalida Jarrar heeft in december een schuldbekentenis afgelegd omdat ze geen vertrouwen meer had in een eerlijk proces. 
Khalida Jarrar is fel criticus van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. De Israëlische autoriteiten vallen haar al jaren lastig. Ze werd op 2 april vorig jaar gearresteerd. Naar alle waarschijnlijkheid pakten de autoriteiten haar op om haar de mond te snoeren. In januari nam ze plaats in een commissie die zich bezighoudt met de toetreding van Palestina tot het Internationaal Strafhof.
Meer informatie

Saudi-Arabië

Mikhlif al-Shammari is al meerdere keren opgepakt omdat hij op vreedzame wijze de rechten van Saudische minderheden verdedigt.
De Saudische mensenrechtenverdediger is op 2 november 2015 veroordeeld tot twee jaar cel en tweehonderd zweepslagen. Zijn straf kan elk moment worden uitgevoerd.
Meer informatie

Goed nieuws

Gelukkig valt ook weer goed nieuws te melden.

Egypte

Op 19 december werd de 23-jarige student en fotojournalist Israa al-Taweel uit Caïro vrijgelaten uit de gevangenis en onder huisarrest geplaatst. Sinds 20 januari is ook haar huisarrest opgeheven. 

China

Zeven Chinese activisten werden op 21 januari vrijgelaten. Ze waren op 14 december 2015 opgepakt toen ze bijeen waren gekomen voor de rechtbank waar de hoorzitting tegen mensenrechtenadvocaat Pu Zhiqiang plaatsvond.
 
Januari 2016: Indonesië en Congo Januari 2016: Indonesië en Congo

Indonesië

De Molukse leraar Johan Teterissa zit een celstraf van vijftien jaar uit voor het zwaaien met een vlag. Hij heeft gezondheidsproblemen maar krijgt geen goede medische zorg.
Meer informatie

Democratische Republiek Congo

Op 15 maart 2015 bestormden veiligheidstroepen een persconferentie van een jongerenbeweging. Ze arresteerden dertig mensen, onder wie mensenrechtenverdedigers Yves Makwambala en Fred Bauma.
Meer informatie

Goed nieuws

Gelukkig ook weer goed nieuws:

Mexico

Adrián Vasquez, buschauffeur en vader van vier kinderen, is op 2 december in Mexico vrijgelaten. Meer dan drie jaar geleden arresteerde de politie hem op verdenking van wapen- en drugshandel. Ze probeerden hem te laten bekennen door hem op gruwelijke wijze te martelen. Dit overleefde hij ternauwernood.

Myanmar

De vreedzame demonstrant en activist van de Movement for Democratic Current Forces (MDCF) Thein Aung Myint is vrij. Hij werd vrijgelaten nadat hij strafvermindering kreeg.
 
December 2015: Syrië en Iran December 2015: Syrië en Iran

Syrië

Rania Alabbasi, haar man Abdulrahman, hun dochters Dima, Entisar, Najah, Alaa en Layan en hun zoontje Ahmad zijn in 2013 door de Syrische militaire veiligheidsdienst opgepakt. Het is niet bekend waar ze zijn en wat de reden van hun arrestatie is.
Meer informatie

Iran

De Iraniërs Omid Alishenas en Asou Rostami kregen in mei 2015 gevangenisstraffen van respectievelijk tien en zeven jaar vanwege hun vreedzame activisme.
Meer informatie

Goed nieuws

Gelukkig hebben we ook positieve resultaten te melden.

Egypte

Vrouwenrechtenverdediger Azza Soliman en zestien anderen zijn tijdens een hoger beroep in Egypte vrijgesproken. Zij waren ooggetuigen van de moord op de 32-jarige activiste Shaimaa Al-Sabbagh tijdens een vreedzame demonstratie ter nagedachtenis van de mensen die stierven tijdens Arabische Lente. Hiervoor konden ze worden veroordeeld tot vijf jaar cel en een boete van duizenden euro’s.

Sudan

Het hooggerechtshof in Sudan heeft de veroordeling tot zweepslagen vernietigd van Fardous Al Toum, één van de tien christelijke studentes die was beschuldigd omdat ze 'onfatsoenlijke kleding' had gedragen. Ze was veroordeeld tot een boete van omgerekend 75 euro en twintig zweepslagen.
 
 
November 2015: Indonesië en Turkije November 2015: Indonesië en Turkije

Indonesië

Op 1 oktober 1965 werden in Jakarta zeven hoge legerofficieren van hun bed gelicht en vermoord door een kleine groep militairen. Het leger beweerde dat de communisten daar de hand in hadden en ontketende, samen met burger milities, een jaren durende systematische golf van mensenrechtenschendingen op communistische partijleden, hun aanhangers en mensen die daarvan verdacht werden.
Meer informatie

Turkije

Eren Keskin is een prominente Turkse mensenrechtenadvocate. Ze werd in 2014 veroordeeld tot tien maanden cel omdat ze in een toespraak de autoriteiten verantwoordelijk hield voor de gruwelijke dood van een 12-jarige jongen.
Meer informatie

Ook weer goed nieuws:

Cuba

Danilo Maldonado Machado is op 20 oktober plots vrijgelaten uit de Valle Grande-gevangenis in Havana, Cuba. Hij had bijna een jaar vastgezeten nadat hij de namen Raúl en Fidel op de rug van twee varkens had geschilderd.
Meer informatie

Vietnam

De invloedrijke Vietnamese blogger en gewetensgevangene Ta Phong Tan is op 19 september vrijgelaten. Ze had vier jaar van haar tienjarige gevangenisstraf uitgezeten. Meteen na haar vrijlating vloog ze naar de Verenigde Staten.
Meer informatie
 
oktober 2015: Colombia en Saoedie-Arabië oktober 2015: Colombia en Saoedie-Arabië

Colombia

Mannen die in Colombia een geslachtsverandering hebben ondergaan, zijn hun leven vaak niet zeker. Op 4 juli werden twee transgenders in de stad Cali door messteken om het leven gebracht het leven gebracht en nog één zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. In heel Colombia zijn dit jaar al transgenders vermoord.
Met uw handtekening vraagt u de president van Colombia om (eindelijk) een onderzoek te starten.
Meer informatie

Saoedi-Arabië

Dr. Abdulkareem Yousef al-Khoder richtte in 2009 samen met elf andere academici en activisten de onafhankelijke mensenrechtenorganisatie ACPRA op. Bijna alle leden zitten op dit moment lange gevangenisstraffen uit, nadat de autoriteiten in 2013 het kantoor van ACPRA sloten en een bevooroordeelde rechter hen tot vele jaren celstraf veroordeelde.
Met uw handtekening vraagt u de koning van Saoedi-Arabië om onvoorwaardelijke en onmiddellijke vrijlating van dr. Abdulkareem Yousef al-Khoder em zijn elf lotgenoten.
Meer informatie

Goed nieuws

In april dit jaar hebben we voor mensenrechtenactivist Mazen Darwish een brief naar Rusland geschreven met het verzoek hun diplomatieke kanalen aan te wenden om de Syrische autoriteiten te bewegen tot zijn vrijlating.
Uit Syrië kwam het bericht dat hij op 10 augustus voorwaardelijk is vrijgelaten. Hij zat ruim drie jaar vast op basis van verzonnen aanklachten over terrorisme.
Meer informatie
 
september 2015: Mexico en Iran september 2015: Mexico en Iran

Mexico

Yecenia Armenta Graciano werd op 10 juli 2012 door politieagenten in burger aangehouden. Ze werd een auto ingeduwd, geblinddoekt en geboeid. De politie bracht haar naar een onbekende locatie waar ze haar ondervroegen en martelden. Armenta werd verdacht van betrokkenheid bij de moord op haar man die een week eerder in het openbaar was doodgeschoten. Ze sloegen haar, deden een plastic zak over haar hoofd en verkrachtten haar. Armenta bekende de moord toen de politie dreigde haar kinderen te verkrachten en te vermoorden.
Meer informatie

Iran

De Iraanse Mohammad Ali Taheri hoorde op 1 augustus dat hij de doodstraf krijgt voor zijn spirituele opvattingen en lessen. Dat is een ernstige schending van het recht op gedachte, geweten en godsdienst. Taheri is de oprichter van een alternatieve spirituele beweging, genaamd Erfan-e Halgheh. Hij heeft een groot aantal volgelingen in binnen- en buitenland en schreef enkele boeken die ook in Nederlandse boekhandels te koop zijn. In 2011 werd Taheri al veroordeeld voor 'het beledigen van Islamitische heiligheden'. Sindsdien zit hij in eenzame opsluiting. Al vier keer probeerde hij daar zelfmoord te plegen en het gevangenispersoneel dreigde meerdere malen zijn vrouw en kinderen om te brengen. 
Meer informatie

Gelukkig ook weer goed nieuws

Wit Rusland

Op 22 augustus werden Mikalai Statkevich, en de oppositiekandidaten Yury Rubtsou, Mikalai Dziadok, Ihar Alinevich, Artsiom Prakapenka en Yauhen Vaskovich na een presidentieel pardon vrijgelaten. Statkevich werd in mei 2011 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf met zware arbeid wegens 'aanzetten tot massa-onrust'. Hij was een van de mensen die werden opgepakt in verband met demonstraties tegen de herverkiezing van president Lukashenka in 2010. Statkevich was toen presidentskandidaat.

Servië

De 53 Roma-families die tijdelijk in het gehucht Grmec in de Servische gemeente Zemun wonen, kregen het goede nieuws dat de sloop van hun huizen is uitgesteld. Aan alle families is beloofd dat zij een alternatieve woonruimte krijgen, mocht er sprake van uitzetting zijn. De plaatsvervangende premier van Servië en minister van Woningbouw, Transport en Infrastructuur, Zorana Mihajlovic, liet Amnesty International weten dat de Servische overheid de gemeente Zemun had bevolen de Roma-families niet uit hun huizen te zetten. Ook de sloopplannen zullen niet worden uitgevoerd.
 
 
juni 2015: Mexico en Colombia juni 2015: Mexico en Colombia

Ook in de maand juni voeren we weer actie voor twee door Amnesty International.

Mexico

Adrián zit al bijna drie jaar gevangen in Mexico. De politie arresteerde hem in 2012 op verdenking van wapen- en drugshandel. Ze probeerden door hem te martelen te laten bekennen. Hij overleefde de martelingen ternauwernood.
De politiemannen braken Adriáns ribben, verwondden zijn blaas en lieten water in zijn neus lopen zodat zijn longen volliepen. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht voor een levensreddende operatie. Het enige bewijs tegen Adrián zijn de verklaringen van de politiemannen die hem martelden en de wapens en drugs die in zijn auto zijn gevonden. Bewijsmateriaal dat volgens Adrián door de politie daar is neergelegd tijdens zijn detentie.
In april 2015 werden drie politiemannen die verantwoordelijk zouden zijn voor de martelingen formeel aangeklaagd. Dit is de eerste keer dat iemand in de staat Baja California terecht staat voor marteling. Adrián zit nog altijd in de gevangenis.

Colombia

De boerenfamilies die al jaren op een stuk land in het noorden van Colombia wonen dreigen onterecht uit hun huis te worden gezet.
Sinds 2001 vestigden bijna 130 families zich op het terrein van een verlaten boerderij nadat zij gedurende het langlopende gewapende conflict hun eigen land waren kwijtgeraakt. In 2007 veranderde de staat de bestemming van het gebied in een vrijhandelszone met verlaagde importtarieven zodat bedrijven zich er vestigen. De lokale autoriteiten proberen de families sindsdien regelmatig uit hun huis te zetten. Dit gebeurt zonder overleg en zonder alternatieve huisvesting aan te bieden. Een aantal families is al met geweld uit het gebied verdreven.
 
Gelukkig ook weer goed nieuws:

Nigeria


Een paar dagen nadat duizenden mensen via Facebook en Twitter in actie kwamen voor de terdoodveroordeelde Moses Akatugba, verleende gouverneur Emmanuel Uduaghan hem op 28 mei gratie. Op 10 december 2014 kwamen duizenden mensen in Nederland ook al voor Moses in actie tijdens de Schrijfmarathon. Hij zou binnen een paar dagen op vrije voeten moeten komen.
 

China


We zijn opgelucht dat het doodvonnis van Li Yan uit China is ingetrokken. Li Yan was ter dood veroordeeld voor het doden van haar gewelddadige ex-man. Haar straf is nu omgezet in de doodstraf met twee jaar uitstel. Volgens de Chinese wet moeten doodvonnissen met twee jaar uitstel worden omgezet in een levenslange gevangenisstraf.
Deze regel geldt na het verstrijken van de periode van twee jaar en zolang de gevangene geen ander misdrijf begaat tijdens de periode van schorsing. Het uitstel kan als een opsteker worden gezien voor andere vrouwen in China die gebukt gaan onder huiselijk geweld. Met deze uitspraak geeft de hoogste rechtbank in China een belangrijk signaal af dat huiselijk geweld niet mag worden genegeerd.
 
Mei 2015: Brazilië en Israël Mei 2015: Brazilië en Israël
Op zondag 3 mei 2015 doen we weer mee aan twee schrijfacties van Amnesty

Brazilië

In februari doodde de militaire politie twaalf jongens in Salvador, de hoofdstad van de staat Bahia. Vier anderen raakten ernstig gewond. De bewoners van de wijk Cabula meldden dat de jongens in koele bloede werden vermoord nadat zij zich al hadden overgegeven.
Meer informatie

Israël

Mordechai Vanunu zat 18 jaar gevangen voor het lekken van informatie over Israëls nucleaire programma aan de buitenlandse pers. Bij zijn vrijlating in 2004 kreeg hij strenge vrijheidsbeperkende maatregelen opgelegd. Deze zijn nog altijd van kracht.
Meer informatie

Goed nieuws

Gelukkig hebben we ook goed nieuws te melden

China

Vijf Chinese activisten werden maandag op borgtocht vrijgelaten. Amnesty ziet de vrijlating als een belangrijke doorbraak, maar roept de autoriteiten op alle aanklachten tegen de vrouwen in te trekken.

Sudan

Twee politieke leiders uit Sudan, Farouk Abu Issa en Dr. Amin Maki Madani, zijn op 9 april 2015 onvoorwaardelijk vrijgelaten. Hun zaak werd geseponeerd
 
April 2015: Turkije en Syrië April 2015: Turkije en Syrië

Deze maand gaan onze brieven naar Turkije en naar Rusland.
Ook hebben we nog wat goed nieuws te melden.

Turkije

Arubika SuleymanovaDe 55-jarige Arubika Suleymanova is aangeklaagd voor het 'financieren van terrorisme'. De aanklacht is gebaseerd op het feit dat zij een kleine som geld, ongeveer 160 euro, aan haar zoon heeft gegeven om in zijn levensonderhoud te voorzien. Haar zoon, die niet langer leeft, was aangesloten bij een Tsjetsjeense gewapende groepering. Suleymanova zal waarschijnlijk een oneerlijk proces krijgen.
Meer informatie

Syrië

In februari 2012 deed de Syrische politie een inval bij de organisatie 'Syrian Center for Media and Freedom of Expression'. Iedereen die op dat moment op het kantoor was werd opgepakt.
Deze brief zullen we sturen aan Rusland omdat dit land momenteel de beste diplomatie middelen heeft om het doel te bereiken.
Meer informatie

Goed nieuws

Mexico

Het hooggerechtshof heeft de onmiddellijke vrijlating van Alfonso Martín del Campo bevolen. Del Campo werd in 1992 veroordeeld voor de moord op zijn zus en zwager. Hij bekende de moorden nadat hij ernstig was gemarteld. Een betrokken politieagent bekende een paar jaar later Alfonso te hebben geslagen en bijna te hebben gewurgd tijdens de ondervragingen.

Indonesië

Filep Karma werd tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het hijsen van een vlag tijdens een ceremonie ter herdenking van de onafhankelijkheidsverklaring van Papoea. Hij zit al bijna tien jaar vast. Inmiddels zijn de omstandigheden waaronder hij gevangen zit enigszins verbeterd. Zo mag hij zijn familie vaker zien en mocht hij in november bij de bruiloft van zijn dochter
 
Maart 2015: Russische Federatie en China Maart 2015: Russische Federatie en China

Russische Federatie

Rasul Kudaev werd op 23 december 2014 veroordeeld tot levenslang voor het organiseren van een terroristische aanval op overheidsinstallaties. Hij beweert onschuldig te zijn en er zijn getuigenverklaringen die dit bevestigen. Tijdens het politieverhoor werd hij gemarteld om een bekentenis af te dwingen.
Meer informatie

China

Su Changlan heeft al meerdere keren in de gevangenis gezeten omdat zij opkomt voor de rechten van vrouwen. Zo zet zij zich in voor reproductieve rechten en tegen huiselijk geweld. Zij riskeert nu een levenslange gevangenisstraf voor het ‘aanzetten tot gezagsondermijning’.

Meer informatie
 
Februari 2015: China en Azerbeidzjan Februari 2015: China en Azerbeidzjan

China

Ilham Tohti kreeg op 23 september 2014 levenslang omdat hij kritiek uitte op de overheid. Hij is academicus en oprichter van de website Uighur Online, en schreef verschillende artikelen over de systematische discriminatie en onderdrukking van de Oeigoeren in de Xinjiang Oeigoerse Autonome Regio (XUAR). Om die reden werd zijn website meerdere keren geblokkeerd.
Meer informatie

Azerbeidzjan

De Azerbeidzjaanse mensenrechtenactiviste Leyla Yunus werd na verschillende bedreigingen door de politie op 30 juli 2014 gearresteerd. Als voorzitter van het Instituut voor Vrede en Democratie in Azerbeidzjan riep ze op tot vreedzame betrekkingen met buurland Armenië en een boycot van de Europese Spelen die in juni 2015 in Azerbeidzjan worden gehouden.
Meer informatie

Goed nieuws

De Nigeriaanse dochteronderneming van Shell betaalt na een schikking 55 miljoen Britse pond (70 miljoen euro) voor olielekkages in het Bodo-gebied in Nigeria. Het is een belangrijke overwinning voor de lokale bevolking, die zwaar getroffen is door de vervuiling van water en landbouwgrond.
 
Dr Tun Aung, vreedzaam activist, arts en islamitisch gemeenschapsleider, kwam maandag 19 januari vrij. In 2012 werd hij op grond van verzonnen aanklachten tot zeventien jaar cel veroordeeld. Hij was vastgezet nadat hij had geprobeerd een menigte tot kalmte te manen tijdens een gewelddadige confrontatie tussen boeddhisten en Rohingyas in de staat Rakhine.
 
Januari 2015 Januari 2015

China

Ablikim AbdiriyimDe Oeigoerse Ablikim Abdiriyim zit een gevangenisstraf van negen jaar uit. Er zijn ernstige zorgen om zijn gezondheid.
Meer informatie

Verenigde Arabische Emiraten

Mohammed al-Mansoori, Ahmed al-Zaabi, Sheikh Dr Sultan Kayed Mohammed al-Qassimi, Saleh Mohammed al-Dhufairi, Khalifa al-Nuaimi en Abdulla al-Hajri, en Hussain Ali Alnajjar al-Hammadi en Mohammed Al-RokenIn maart 2011 ondertekenden 133 activisten een petitie waarin zij vroegen om politieke hervormingen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De autoriteiten grepen hard in en pakten veel activisten, onder wie Mohammed al-Mansoori, Ahmed al-Zaabi, Sheikh Dr Sultan Kayed Mohammed al-Qassimi, Saleh Mohammed al-Dhufairi, Khalifa al-Nuaimi en Abdulla al-Hajri, en Hussain Ali Alnajjar al-Hammadi en Mohammed Al-Roken op. Daarnaast werden veel organisaties opgeheven.
Meer informatie

Gelukkig ook goed nieuws

De Russische Artyom Savyolov werd op 31 december 2014 vrijgelaten omdat hij zijn gevangenisstraf had uitgezeten. Hij werd in 2012 opgepakt na vreedzame demonstraties tegen Poetin op het Bolotnaya-plein in Moskou.
 
De Brits-Iraanse Ghoncheh Ghavami werd vorige maand in Iran tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze vreedzaam protesteerde voor het recht voor vrouwen om volleywedstrijden bij te wonen. Een dag later, op 23 november werd ze op borgtocht vrijgelaten.