Februari 2016: Saoedi-Arabië en Israël Februari 2016: Saoedi-Arabië en Israël

Israël

De Palestijnse politica en mensenrechtenactiviste Khalida Jarrar heeft in december een schuldbekentenis afgelegd omdat ze geen vertrouwen meer had in een eerlijk proces. 
Khalida Jarrar is fel criticus van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. De Israëlische autoriteiten vallen haar al jaren lastig. Ze werd op 2 april vorig jaar gearresteerd. Naar alle waarschijnlijkheid pakten de autoriteiten haar op om haar de mond te snoeren. In januari nam ze plaats in een commissie die zich bezighoudt met de toetreding van Palestina tot het Internationaal Strafhof.
Meer informatie

Saudi-Arabië

Mikhlif al-Shammari is al meerdere keren opgepakt omdat hij op vreedzame wijze de rechten van Saudische minderheden verdedigt.
De Saudische mensenrechtenverdediger is op 2 november 2015 veroordeeld tot twee jaar cel en tweehonderd zweepslagen. Zijn straf kan elk moment worden uitgevoerd.
Meer informatie

Goed nieuws

Gelukkig valt ook weer goed nieuws te melden.

Egypte

Op 19 december werd de 23-jarige student en fotojournalist Israa al-Taweel uit Caïro vrijgelaten uit de gevangenis en onder huisarrest geplaatst. Sinds 20 januari is ook haar huisarrest opgeheven. 

China

Zeven Chinese activisten werden op 21 januari vrijgelaten. Ze waren op 14 december 2015 opgepakt toen ze bijeen waren gekomen voor de rechtbank waar de hoorzitting tegen mensenrechtenadvocaat Pu Zhiqiang plaatsvond.
terug