December 2015: Syrië en Iran December 2015: Syrië en Iran

Syrië

Rania Alabbasi, haar man Abdulrahman, hun dochters Dima, Entisar, Najah, Alaa en Layan en hun zoontje Ahmad zijn in 2013 door de Syrische militaire veiligheidsdienst opgepakt. Het is niet bekend waar ze zijn en wat de reden van hun arrestatie is.
Meer informatie

Iran

De Iraniërs Omid Alishenas en Asou Rostami kregen in mei 2015 gevangenisstraffen van respectievelijk tien en zeven jaar vanwege hun vreedzame activisme.
Meer informatie

Goed nieuws

Gelukkig hebben we ook positieve resultaten te melden.

Egypte

Vrouwenrechtenverdediger Azza Soliman en zestien anderen zijn tijdens een hoger beroep in Egypte vrijgesproken. Zij waren ooggetuigen van de moord op de 32-jarige activiste Shaimaa Al-Sabbagh tijdens een vreedzame demonstratie ter nagedachtenis van de mensen die stierven tijdens Arabische Lente. Hiervoor konden ze worden veroordeeld tot vijf jaar cel en een boete van duizenden euro’s.

Sudan

Het hooggerechtshof in Sudan heeft de veroordeling tot zweepslagen vernietigd van Fardous Al Toum, één van de tien christelijke studentes die was beschuldigd omdat ze 'onfatsoenlijke kleding' had gedragen. Ze was veroordeeld tot een boete van omgerekend 75 euro en twintig zweepslagen.
 
terug