Februari 2015: China en Azerbeidzjan Februari 2015: China en Azerbeidzjan

China

Ilham Tohti kreeg op 23 september 2014 levenslang omdat hij kritiek uitte op de overheid. Hij is academicus en oprichter van de website Uighur Online, en schreef verschillende artikelen over de systematische discriminatie en onderdrukking van de Oeigoeren in de Xinjiang Oeigoerse Autonome Regio (XUAR). Om die reden werd zijn website meerdere keren geblokkeerd.
Meer informatie

Azerbeidzjan

De Azerbeidzjaanse mensenrechtenactiviste Leyla Yunus werd na verschillende bedreigingen door de politie op 30 juli 2014 gearresteerd. Als voorzitter van het Instituut voor Vrede en Democratie in Azerbeidzjan riep ze op tot vreedzame betrekkingen met buurland Armenië en een boycot van de Europese Spelen die in juni 2015 in Azerbeidzjan worden gehouden.
Meer informatie

Goed nieuws

De Nigeriaanse dochteronderneming van Shell betaalt na een schikking 55 miljoen Britse pond (70 miljoen euro) voor olielekkages in het Bodo-gebied in Nigeria. Het is een belangrijke overwinning voor de lokale bevolking, die zwaar getroffen is door de vervuiling van water en landbouwgrond.
 
Dr Tun Aung, vreedzaam activist, arts en islamitisch gemeenschapsleider, kwam maandag 19 januari vrij. In 2012 werd hij op grond van verzonnen aanklachten tot zeventien jaar cel veroordeeld. Hij was vastgezet nadat hij had geprobeerd een menigte tot kalmte te manen tijdens een gewelddadige confrontatie tussen boeddhisten en Rohingyas in de staat Rakhine.
terug