juni 2015: Mexico en Colombia juni 2015: Mexico en Colombia

Ook in de maand juni voeren we weer actie voor twee door Amnesty International.

Mexico

Adrián zit al bijna drie jaar gevangen in Mexico. De politie arresteerde hem in 2012 op verdenking van wapen- en drugshandel. Ze probeerden door hem te martelen te laten bekennen. Hij overleefde de martelingen ternauwernood.
De politiemannen braken Adriáns ribben, verwondden zijn blaas en lieten water in zijn neus lopen zodat zijn longen volliepen. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht voor een levensreddende operatie. Het enige bewijs tegen Adrián zijn de verklaringen van de politiemannen die hem martelden en de wapens en drugs die in zijn auto zijn gevonden. Bewijsmateriaal dat volgens Adrián door de politie daar is neergelegd tijdens zijn detentie.
In april 2015 werden drie politiemannen die verantwoordelijk zouden zijn voor de martelingen formeel aangeklaagd. Dit is de eerste keer dat iemand in de staat Baja California terecht staat voor marteling. Adrián zit nog altijd in de gevangenis.

Colombia

De boerenfamilies die al jaren op een stuk land in het noorden van Colombia wonen dreigen onterecht uit hun huis te worden gezet.
Sinds 2001 vestigden bijna 130 families zich op het terrein van een verlaten boerderij nadat zij gedurende het langlopende gewapende conflict hun eigen land waren kwijtgeraakt. In 2007 veranderde de staat de bestemming van het gebied in een vrijhandelszone met verlaagde importtarieven zodat bedrijven zich er vestigen. De lokale autoriteiten proberen de families sindsdien regelmatig uit hun huis te zetten. Dit gebeurt zonder overleg en zonder alternatieve huisvesting aan te bieden. Een aantal families is al met geweld uit het gebied verdreven.
 
Gelukkig ook weer goed nieuws:

Nigeria


Een paar dagen nadat duizenden mensen via Facebook en Twitter in actie kwamen voor de terdoodveroordeelde Moses Akatugba, verleende gouverneur Emmanuel Uduaghan hem op 28 mei gratie. Op 10 december 2014 kwamen duizenden mensen in Nederland ook al voor Moses in actie tijdens de Schrijfmarathon. Hij zou binnen een paar dagen op vrije voeten moeten komen.
 

China


We zijn opgelucht dat het doodvonnis van Li Yan uit China is ingetrokken. Li Yan was ter dood veroordeeld voor het doden van haar gewelddadige ex-man. Haar straf is nu omgezet in de doodstraf met twee jaar uitstel. Volgens de Chinese wet moeten doodvonnissen met twee jaar uitstel worden omgezet in een levenslange gevangenisstraf.
Deze regel geldt na het verstrijken van de periode van twee jaar en zolang de gevangene geen ander misdrijf begaat tijdens de periode van schorsing. Het uitstel kan als een opsteker worden gezien voor andere vrouwen in China die gebukt gaan onder huiselijk geweld. Met deze uitspraak geeft de hoogste rechtbank in China een belangrijk signaal af dat huiselijk geweld niet mag worden genegeerd.
terug