CANTATEDIENST BETHELKERK VLAARDINGEN CANTATEDIENST BETHELKERK VLAARDINGEN
Zondag 29 november, aanvang 17:00 uur
 
Uitgevoerd wordt Cantate ‘Schwingt freudig euch empor', BWV 36, van Johann Sebastian Bach (1685-1750)
 
Op zondag 29 november zal in Vlaardingen de vierde Bach-cantate van dit seizoen worden uitgevoerd: ‘Schwingt freudig euch empor’. Bach schreef deze cantate in Leipzig voor de eerste adventszondag van 1731. De intocht van Jezus in Jeruzalem (swingend, zoals in het openingskoor te horen valt) is het uitgangspunt van de cantatetekst. Bach hergebruikt een bestaande cantate die hij schreef ter gelegenheid van de verjaardag van vorstin Charlotte in 1725. De recitatieven verving hij door het bekende koraal ‘Nun komm der Heiden Heiland’ en het koraal ‘Wie schön leuchtet der Morgenstern’. De bezetting van strijkers en hobo d’amore’s oogt eenvoudig, maar Bach heeft ze zeer creatief in alle mogelijke samenstellingen ingezet. Prachtige aria’s, duetten en koordelen
 
De cantatedienst vindt plaats in de Bethelkerk, Burg. Verkadesingel 26, in nauwe samenwerking met en onder verantwoordelijkheid van de Vlaardingse Protestantse Wijkgemeente Ambacht-Oost.
Er zijn tekstboekjes beschikbaar.
 
De uitvoerenden zijn: Vocaal Ensemble Basiliek Schiedam, het West-Nederlands Bach Orkest (o.l.v. Arno Bons), orgelcontinuo en hoofdorgel: Arjen Leistra, de solisten Annette Rogers (sopraan), Annette Vermeulen (alt), Hans van Dijk (tenor) en Andreas Goetze (bas). De algehele muzikale leiding heeft Bas van Houte.
Voorganger is ds. Guus Fröberg.
 
Organisatie: Stichting Cantates Vlaardingen, www.cantatesvlaardingen.nl, info@cantatesvlaardingen.nl.
 
De cantates worden mede mogelijk gemaakt door de Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. Echter, ook de deurcollecte na afloop vormt een belangrijke pijler om de cantatediensten voort te kunnen zetten. De collecte wordt dan ook warm aanbevolen.
 
terug