CRISIS TREFT DE VOEDSELBANKEN ROTTERDAM ZWAAR CRISIS TREFT DE VOEDSELBANKEN ROTTERDAM ZWAAR

NIEUWS 17 april 2012

Iedere dag kloppen momenteel gemiddeld bijna 10 nieuwe gezinnen aan bij de Voedselbanken Rotterdam. Ze kunnen het hoofd niet meer boven water houden en hebben dringend hulp nodig. Maar het probleem als gevolg van de diepe crisis die Nederland treft snijdt bij de Voedselbanken Rotterdam venijnig aan twee zijden, want de toelevering van gezonde basisvoorraden ligt bijna stil.

Met pijn in het hart hebben wij moeten besluiten dat er vanaf heden (hopelijk tijdelijk) geen nieuwe aanmeldingen kunnen worden gehonoreerd.  En nu?

In ruim een jaar tijd een groei van bijna 30%, sinds de jaarwisseling alleen al bijna 500 nieuwe klanten. Zelfs in hele goede economische tijden zou ieder normaal bedrijf jaloers worden op deze cijfers. Maar voor de Voedselbanken Rotterdam zijn het de pijnlijke cijfers achter veel verdriet en armoede dat hand over hand toeneemt. Het is het directe gevolg van de langdurige crisis die de samenleving treft. En het einde is nog lang niet in zicht.

Het mes snijdt aan twee zijden diep
Maar de toename van klanten is niet het enige probleem dat de Voedselbanken Rotterdam treft. Door de economische recessie neemt ook de toevoer van nieuwe voorraden dramatisch af. Bedrijven hebben uit noodzaak hun productielijnen verbeterd, waardoor er minder derving is. Supermarkten kopen scherper in, waardoor er minder overblijft door overschrijding van houdbaarheidsdata. De Voedselbanken Rotterdam heeft daardoor al enige tijd aanspraak moeten maken op de buffervoorraden van 2013 en 2014. Al enkele weken bevatten de voedselpakketten meer koek, snoep, chips en frisdranken dan gezonde basisartikelen. De voorraad is inmiddels geslonken tot siroop en frisdrank.

"Iedereen heeft recht op eten". Het was die simpele basisgedachte die Sjaak en Clara Sies bij de oprichting van de Voedselbank bijna tien jaar geleden deed besluiten om mensen te helpen en voedseloverschotten op een nieuwe manier te herverdelen. Maar aan dat basisrecht lijkt nu zelfs in Nederland binnenkort een einde te komen. Het enorme succes van de Voedselbank is dan ook niet bepaald een feestelijk gevoel waarmee binnenkort het jubileumjaar ingegaan kan worden. Michel van den Meerendonk, bestuursvoorzitter van de Voedselbanken Rotterdam, staat aan de vooravond van pijnlijke beslissingen. Hij roept dan ook alle betrokkenen in de voedselketen op om samen aan tafel plaats te nemen en alle creativiteit uit de kast te halen om erger te voorkomen.

Michel van den Meerendonk,
Bestuursvoorzitter Voedselbank regio Rotterdam


Voor meer informatie en interviews n.a.v. dit bericht kunt u zich wenden tot:

Voedselbank Rotterdam
t.a.v. Clara Sies
Keilestraat 7
3029 BP Rotterdam
Tel. 06 - 51058942
Mailadres : csies@voedselbank.nl
Website : www.voedselbankrotterdam.nl


 

terug