Moderne profeten - vervolg Moderne profeten - vervolg

Jaques Ellul

Donderdag 16 mei 18.00 uur begint met een gezamenlijke maaltijd.

Graag aanmelden tot 13 mei i.v.m. de voorbereiding van het eten.

Kun je inzicht krijgen in de toekomst? Kun je patronen van vandaag zo scherp observeren en doorzien dat je kunt uitleggen wat dat waarschijnlijk gaat uitwerken? Als je het nu goed begrijpt, weet je wat ons te wachten staat. Profeten hebben iets met de toekomst. Ze waarschuwen vaak. Kijk uit met dit!
In onze tijd: Kijk uit met techniek bijvoorbeeld, en met technologie. Kijk uit, want voor je het weet tuig je iets op dat sterker wordt dan jou. Want wij mensen kunnen in de greep komen van dingen die we zelf hebben gemaakt. Machines, kunstmatige intelligentie, wapens, bureaucratieën. Wat kun je doen?
De Franse Jacques Ellul zag al vroeg wat de aard van techniek was. Het gaat, zo zegt hij, altijd over: sneller, beter, meer, goedkoper, slimmer… Dat lijkt mooi, maar in the end gaat dat wel ten koste van mens en natuur. Welk perspectief wijst Ellul ons?
Wat heeft zijn geloof in Jezus daarmee te maken?

De quotes van Jacques Ellul worden voorgelezen door Frank Mulder. Hij woont in leefgemeenschap Overhoop in het Utrechtse Overvecht en laat zich persoonlijk inspireren door het denken en leven van Ellul.
 
terug