Sint Maarten op het Jan Ligthart Sint Maarten op het Jan Ligthart
Geplaatst: 22 november 2019
Vanuit de GVO les (door Carla van Ee)

Op woensdag 20 november kwam Marianne Beekman op visite in de GVO les. Dit naar aanleiding van de viering van Sint Maarten, de soldaat die ooit de helft van zijn mantel gaf aan een arme bedelaar.

Marianne vertelde de leerlingen over haar vrijwilligerswerk in Hospice ‘De Margriet’. Nog maar een paar zinnen had ze gezegd of daar ging de eerste vinger al de lucht in. Talloze vragen kreeg Marianne te beantwoorden. Alle leerlingen waren geboeid door haar verhaal en wijze antwoorden. Er kwamen vragen voor bij als: ‘Hoeveel patiënten kunnen in de Margriet opgenomen worden, mogen die mensen ook naar buiten?’ Maar ook intense vragen werden gesteld: ‘Doet het pijn als je doodgaat? Moet jij wel eens huilen? Hoe is het om zo veel verdriet te zien, wordt je daar zelf niet verdrietig van? Wil je zelf ook in een hospice doodgaan?’ Marianne legde alles uit. ‘Palliatief komt van het woord Mantel,’ vertelde ze. ‘Als je bij iemand bent die komt te sterven, ben je als een warme mantel voor hem.’

Voor Marianne stond een kaarsje te branden, want licht is heel belangrijk. Na de laatste vragen gaf ze alle leerlingen een paars kaarsje met de woorden: ‘Dit kaarsje mag je aan doen als je het zelf ergens moeilijk mee hebt. De kleur paars staat voor rouw.’ De leerlingen hadden ook iets voor haar. In een mooi gekleurd tasje zaten vriendschapsarmbandjes die de leerlingen zelf gemaakt hadden. Die nam Marianne mee om aan de andere vrijwilligers te geven die in het hospice werken.

‘Zo’n fijne les hebben we nog nooit gehad!’ verzuchtte een leerling toen ze wegliep. Het was heel goed om zo met elkaar in gesprek te zijn over zo’n moeilijk onderwerp.

Hartelijke groeten,

Carla van Ee
Leerkracht op basisschool Jan Ligthart
 
terug