Vredesweek 2016 – Vrede Verbindt Vredesweek 2016 – Vrede Verbindt
Door Jolanda Konings.

Van vrijdagavond 16 september tot en met zondag 25 september is het Vredesweek; een themaweek vol bezinning en actie in het kader van vrede. De week wordt jaarlijks gehouden rond de 21e september, de Internationale Dag van de Vrede, uitgeroepen door de Verenigde Naties.
Vredesorganisatie PAX organiseert dit jaar voor de 50e keer de week. Lokale Ambassades van Vrede, aangesloten bij PAX, zetten diverse activiteiten op. In het Waterweggebied zijn dat de Ambassades van Vrede Vlaardingen en Schiedam. Deze ambassades geven de activiteiten bijzondere invulling door de inzet van vele vrijwilligers die als vluchteling in de regio wonen.


Het thema van de Vredesweek 2016 is 'Vrede Verbindt'. PAX motiveert op de website het thema:  ‘Juist in deze tijd groeit het besef dat vrede niet vanzelfsprekend is. Het is een voorrecht waar we ons met elkaar voor moeten blijven inzetten. We mogen ons niet laten ontmoedigen door de overmacht van geweld en angst. Zelfs in Syrië zijn er moedige mensen die zich blijven inzetten voor vrede. Bijvoorbeeld door kinderen die gewend zijn geraakt aan extreem geweld, de gelegenheid te geven weer naar school te gaan en lessen in vrede te krijgen; jongens en meisjes, kinderen van allerlei religieuze achtergronden.
Wij beseffen steeds meer dat ook vrede in onze eigen omgeving van belang is. Vrede heeft met moed te maken; durf om elkaar echt te willen verstaan, ook al is dat moeilijk. In de Vredesweek leggen we ons niet neer bij het idee dat oorlog onvermijdelijk is en zoeken we verbinding met elkaar.’
 
Bijzonder dit jaar is dat Schiedam, Vlaardingen en Maassluis de handen ineen hebben geslagen om tot een inspirerend programma te komen. Er wordt samengewerkt met de gemeente Vlaardingen en uiteenlopende organisaties dragen bij. Hieronder zijn te vinden: De Windwijzer, Vele Vlaardingers Een Huis, de Lucaskerk, Platform Ander Vlaardingen en de Wereldwinkel, evenals Vluchtelingenwerk en KADE40. Ook Wenneker Cinema in Schiedam besteedt in de programmering aandacht aan de vredesweek. Voor scholen zijn lespakketten verkrijgbaar met mooie verhalen en creatieve werkvormen.

Een greep uit het programma:
Vrijdagavond 16 september wordt de Vredesweek geopend in de Kerk van de Nazarener in Vlaardingen. Verschillende levensbeschouwingen dragen bij aan de avond die om 19:30u begint.
Diezelfde avond is er de film Dheepan; een portret van vluchtelingen die proberen een bestaan op te bouwen. Aanvang 20.00u in de Windwijzer, Schiedamseweg 95 Vlaardingen.

Op zaterdagmiddag 17 september is er van 14:00u tot 17:00u. een ontmoetingsbijeenkomst in de Lucaskerk in Vlaardingen. Er is een speciaal welkom aan vluchtelingen, nieuwe Vlaardingers die vanaf 2015 in de stad zijn komen wonen. Er is muziek, zelfgebakken lekkernijen en veel gelegenheid tot ontmoeting.

Zondagmiddag 18 september is er een lezing over Syrië door mevr. drs. Willy Atema. Daarbij klinkt Syrische muziek op de Alud, gespeeld door Ahamad Ahmad, voorheen muziekleraar aan de universiteit van Damascus.
Platform Ander Vlaardingen en KADE40 geven maandag 19 september workshops theater, muziek, fotografie, dichten en schilderen aan taalklassen van Vluchtelingenwerk en leerlingen van de internationale schakelklassen van het College Vos. 

Op de Internationale Dag van de Vrede, woensdag 21 september, organiseert Ambassade van Vrede Vlaardingen een Burgerdialoog met als thema. Vrede verbindt! Onvrede verdeelt. Inwoners van Vlaardingen zijn welkom om 19:45u in de Harmonie aan de Schiedamseweg 51. In drie rondes worden maatschappelijke thema’s behandeld. Deze zijn: gebrek aan economische perspectieven. Wantrouwen in de lokale, nationale en EU-politiek. En gebrek aan sociale samenhang, angstgevoelens en vrees voor bedreiging van de veiligheid. Na de drie rondes is er een afsluitende beschouwing. De organisatie stelt bij deze dialoog voorop dat er een constructief gesprek plaatsvindt waarin uiteenlopende geluiden en meningen aan bod kunnen komen. 

Zaterdag 24 september is er aan de Kloosterplaats te Schiedam tussen 10:00u en 16:00u een expositie te bezichtigen met kunstwerken over vrede, gemaakt door kinderen. Rond 15:00u maakt een delegatie van de kindergemeenteraad bekend welke kunstwerken hen het meeste aanspreken.

Op 25 september is er ter afsluiting van de Vredesweek de Walk of Peace. Jong, oud, autochtoon of allochtoon wordt uitgenodigd mee te wandelen en tijd te maken voor ontmoeting. De Walk of Peace wordt georganiseerd door Vele Vlaardingers Eén Huis. De route bedraagt 5 km. Onderweg zijn er kleine verrassingen zoals muziek, hapjes en drankjes. Ook Syrische vluchtelingen verzorgen hiervoor een kraam. De wandelaars verzamelen om 13.00 u. bij VluchtelingenWerk aan de  Floris de Vijfdelaan 150. Onderweg worden verschillende plekken aangedaan zoals de Hindutempel, Minters,  het Stiltecentrum De Driepas aan de Hoogstraat en de Eyüp Sultan Moskee aan de Oosthavenkade. Op de Hoogstraat zien de deelnemers tijdens de wandeling alle affiches die Len Munnik  de voorbije tientallen jaren maakte voor IKV Pax Christi – PAX, De afsluiting is rond 16:30 u. in de Stadsgehoorzaal waar ook de opening van het nieuwe culturele seizoen plaatsvindt.
 
Alle details van het programma in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis zijn te vinden op:
www.facebook.com/events/1242963019068465/
www.vveh.nl
www.facebook.com/vlaardingse.vredesweek
terug