December 2021 - Eritrea en Iran December 2021 - Eritrea en Iran
Voor het eerst sinds het begin van de coronaperiode weer een Amnesty bericht. Deze maand schrijven we naar Iran en Eritrea.
Vanwege de beperkingen als gevolg van de coronapandemie zijn we gedwongen het deze keer anders te doen. We kunnen niet meer zoals voorheen in de Glazen Zaal staan met een tafel waar u uw handtekening kunt zetten, waarna wij voor de verzending zorgen.

Vanaf deze pagina kunt u voorbeeldbrieven downloaden. Deze zijn opgesteld door Amnesty en wij stellen een link naar de brief beschikbaar.
Wij verzoeken u deze brieven te downloaden, uw naam en adres in te voeren en af te drukken en zelf te zorgen voor verzending.

Iran

Voorbeeldbrief
Maryam Akbari Monfared zit al bijna 12 jaar onterecht in de gevangenis. In maart werd ze plotseling overgebracht naar een uiterst smerige gevangenis op ruim 200 kilometer van haar familie. De autoriteiten willen haar straffen omdat ze vanuit de gevangenis een open brief schreef waarin ze gerechtigheid vroeg voor haar broer en zus die in 1988 in het geheim werden geëxecuteerd.

Eritrea

Voorbeeldbrief
De Eritrees-Zweedse journalist Dawit Isaak zit sinds 2001 gevangen. De Eritrese autoriteiten pakten hem 20 jaar geleden op tijdens een klopjacht op onafhankelijke media. Maar hij is nooit ergens voor veroordeeld. Het is ook niet bekend waar hij wordt vastgehouden en hoe het met hem gaat.

Gelukkig ook weer goed nieuws

Canada

Medische zorg voor Jianne en haar gemeenschapDe tiener Jianne Turtle en leden van de inheemse gemeenschap van Grassy Narrows in Canada kampen al 50 jaar met kwikvergiftiging. Op 2 april 2020 tekende Jianne’s vader, Rudy Turtle, een overeenkomst met de minister van Inheemse Zaken voor de bouw van een verzorgingscentrum voor mensen met kwikvergiftiging. Dat is een goede ontwikkeling, want veel mensen hebben aandoeningen aan hun zenuwstelsel en oogproblemen als gevolg van het kwik. Dat zit in de rivier die door het grondgebied van de gemeenschap stroomt. De Canadese regering beloofde het probleem op te lossen, maar de rivier is nog altijd vervuild.

Iran

Strafvermindering voor Yasaman
De 23-jarige Iraanse actrice Yasaman Aryani deelde op Internationale Vrouwendag 2019 bloemen uit aan vrouwelijke treinpassagiers en droeg daarbij geen hoofddoek. Ze strijdt namelijk voor een wereld waarin vrouwen zelf kunnen kiezen welke kleren ze dragen. In Iran kan dat niet. Yasaman kreeg 16 jaar cel. Tijdens Write for Rights werden maar liefst 1.229.634 brieven, kaarten en e-mailtjes voor haar gestuurd. Begin februari 2020 werd haar straf teruggebracht naar 9 jaar en 7 maanden. Volgens de Iraanse wet betekent dit dat ze daarvan 5,5 jaar moet uitzitten. Amnesty blijft actievoeren voor haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.

 
terug